Zakład Przetwórstwa Mięsnego „NELPOL” Spółka Jawna, rozpoczął swoją działalność w 1996r. w Dąbrowie Górniczej. Zakład zajmuje się produkcją oraz sprzedażą przetworów z mięsa oraz podrobów mięsnych i z krwi.
Założycielami firmy „NELPOL” są Petronela Pieprzycka (główny udziałowiec firmy), Jerzy Pieprzycki (syn Petroneli Pieprzyckiej) oraz Mirosław Drozdowski (zięć Petroneli). Każdy z założycieli, przed powstaniem spółki, prowadził indywidualną działalność, której wspólnym mianownikiem był wyrób oraz handel wyrobami mięsnymi i wędliniarskimi.
Wspólną inicjatywą trójki przedsiębiorców, których łączą więzi rodzinne, było zawiązanie spółki cywilnej 11 marca 1996r., której celem było połączenie wszystkich profili działalności założycieli w zakład przetwórstwa mięsnego, który prosperuje do dziś.
Produkcja odbywała się w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego w Wysokiej, gmina Łazy, początkowo w dzierżawionym zakładzie mięsnym.
Wraz z rozwojem działalności, firma zmieniła również swoją formę prawną, przeistaczając się 29 października 2001 roku w Spójkę Jawną.
W 2003 roku została podjęta decyzja o budowie nowoczesnego zakładu, spełniającego wszelkie wymogi Unii Europejskiej. W 2005 roku firma wprowadziła z sukcesem system zarządzania i kontroli jakości HACCP.